Stoppen met roken blog 6: Verslaafd zijn zonder te roken - The New Health Company

Stoppen met roken blog

Stoppen met roken blog 6: Verslaafd zijn zonder te roken

Ik ben Mirella

Ik heb nooit een poging gedaan. Daar was ik veel te eigenwijs voor. Pas toen ik meer wijs was dan eigenwijs, ging ik nadenken over hoe ik prettig kon stoppen met roken. Zonder strijd. En zonder een centje pijn. Want daar houd ik gewoon niet van.

Laten we stoppen met roken iets maken waar je van geniet. Ja dat kan!

Door:Mirella

Dit is Stoppen met roken blog 6: Verslaafd zijn zonder te roken

Verslaafd zijn zonder te roken

Hoe het kan dat je wel gestopt bent met roken, maar nog steeds verslaafd

Als vervolg op het vorige blog: Roken zonder verslaafd te zijn, https://thenewhealthcompany.nl/roken-zonder-verslaafd-te-zijn/, nu het omgekeerde: verslaafd zijn zonder te roken. Want: een hele grote categorie rookstoppers blijkt, na het stoppen, nog steeds verslaafd te zijn. Hoe is dat nou mogelijk?

Het heeft te maken met het verschil tussen stoppen met roken, en stoppen met de rookverslaving. Want dat is totaal iets anders. Veel rookstoppers kiezen voor de bekende methodes van op je wilskracht en cold turkey, of de verslaving aan nicotine afbouwen met medicatie of door het gebruik van nicotine pleisters, sprays of kauwgom. Dan bouw je de inname van nicotine geleidelijk af zodat je na weken of maanden, er geen behoefte meer aan hebt. Dan is er ook nog de overstap naar de E-sigaret of de eerder beschreven ellendige Snus, https://thenewhealthcompany.nl/niet-zo-snus-nicotineverslaving-ontwenning-blog/. Het zal duidelijk zijn dat de verslaving aan nicotine daar helemaal niet van weggaat! Wat is dat precies, de verslaving aan nicotine?

Verslaving in 2 delen

De lichamelijke verslaving aan nicotine is alleen maar één aspect van de totale verslaving, en maar 5% van het geheel. Van het geheel van de verslaving dus. Jee. Bovendien is het zo, dat na het stoppen met roken, de behoefte aan nicotine helemaal vanzelf in 4-5 dagen uit het lichaam verdwenen is. Echt waar, in zo’n korte tijd is dat helemaal vanzelf weg. Verdwenen. Foetsie. Ben je bang voor de ontwenningsverschijnselen in die hooguit 5 dagen? Dan is de startset ‘Weg met angst’ iets voor jou. Je vindt dit in de webshop. Angst is echt niet nodig. Zoals je hier ook kunt lezen: https://thenewhealthcompany.nl/angst-om-te-stoppen-met-roken-blog/

Hulpmiddelen

En je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de hulpmiddelen die die specifieke behoefte aan nicotine afbouwen, als je je daar beter bij voelt. Kies je voor de E-sigaret, bedenk dan dit:  je inhaleert wel nicotine en niet de schadelijke stoffen die in je sigaret zitten., maar inmiddels is aangetoond dat de E-sigaret vol zit met weer andere schadelijke stoffen. Dat schiet dus niet erg op. De verslaving blijft, je geeft er veel geld aan uit, en je krijgt er gratis ongezonde stoffen bij.

Verslaafd zijn zonder te roken kost geld.
Toch jammer wat het je kost, dat verslaafd zijn zonder te roken.

Dus in sommige gevallen stop je met de inname van nicotine, of je bouwt dit af, of je blijft nicotine gebruiken en denkt dat je door het gebruik van de E-sigaret gestopt bent met roken. Helaas, pindakaas. Zoals gezegd is de lichamelijke verslaving maar 5% van het geheel. Dat betekent, dat 95% van de verslaving iets anders is. Dat is namelijk de psychische verslaving: mentaal en emotioneel. Poeh. Dat is nogal wat. En waar blijft die dan? Wat gebeurt daarmee, als je wel gestopt bent met roken?

De verstopte verslaving

Jammer genoeg blijven veel ex-rokers verslaafd zonder te roken. Niet meer aan nicotine, maar voor die resterende 95% die tussen de oren zit. Bij veel mensen verandert de verslaving van richting. Er wordt niet meer gerookt, dus gaan we op zoek naar iets anders dat ons kan vullen. We gaan meer eten, vetter eten, snacken of snoepen. Of er is een toename in ander verslavingsgedrag, zoals drinken, shoppen, gokken, seks of welke andere consumptieve verslaving dan ook.

Bij anderen verstopt de verslaving zich en houdt zich schuil in het onbewuste, waar het constant op de loer ligt. En heel snel weer tevoorschijn kan komen als de omstandigheden er naar zijn. Bij grote stress, groot verdriet en verlies bijvoorbeeld. Of zomaar, omdat de oorspronkelijke motivatie niet meer nodig is.

Houdbaarheidsdatum

Toen ik kinderen wilde krijgen, was er een grote motivatie om te stoppen met roken. Dat heb ik 5 jaar volgehouden. Maar wat denk je dat mijn eerste handeling was, zodra het jongste kind gestopt was met borstvoeding? Ja. Een shagje draaien. Ik was wel gestopt met roken, maar nog steeds verslaafd: dat is verslaafd zijn zonder te roken. Er was weliswaar een hele grote motivatie. Maar het was een motivatie met een houdbaarheidsdatum. Toen die verstreken was, klopte de verstopte verslaving direct aan en werd met een hartelijk welkom binnengelaten. Toewerken naar een zware medische ingreep, dat is ook een voorbeeld van motivatie met een houdbaarheidsdatum. Je stopt tijdelijk met roken en als de reden of noodzaak waarom je dat deed, verdwenen is, dan hoepla: daar huppelt de verslaving juichend naast je op weg naar het nieuwe rookmoment.

Zo zit dat.

En zo zit dat dus. Wil je stoppen met je rookverslaving, dan pak je het best dat stuk tussen de oren aan. Zodat je gaat begrijpen hoe je los komt van die 95%. Dat is de weg naar je rookvrije leven. Je kunt dit doen met behulp van onze E-cursus, audiocursus, en een veelvoud aan ondersteunend materiaal dat je vind in de webshop. Of je kiest om deel te nemen aan onze gratis webinars.

https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Verslaafd zijn zonder te roken
Doe mee met het gratis webinar en leer hoe je de verslaving breekt!
Share on facebook
Facebook