Stoppen met roken blog 5: Roken zonder verslaafd te zijn - The New Health Company

Dit is Stoppen met roken blog 5: roken zonder verslaafd te zijn

Roken zonder verslaafd te zijn

Over hoe het kan dat mensen roken zonder verslaafd te zijn

In het totaal van de rokende wereldbevolking -en dat zijn er een miljard en voor alle duidelijkheid, dat zijn er duizend miljoen- zijn er een paar mensen die helemaal niet verslaafd lijken te zijn. Je kent er vast wel één. Zo eentje, die gisteren op dat feestje ineens een sigaretje bietst en even gezellig meerookt. En dat dan over een paar weken, of maanden, nog eens kan doen. Roken zonder verslaafd te zijn, kan dat?

stoppen met roken blog 5: roken zonder verslaafd te zijn
Hoe gezellig is dat precies, roken zonder verslaafd te zijn?

Een voorbeeld

Ik heb zo’n vriendin. Kerngezond, schone longen en dus ruim in de adem en prima in conditie. Ze ruikt ook altijd lekker fris, geen vuiltje aan de lucht. Trouwens, dat geldt inmiddels ook al 14 jaar voor mij, sinds ik in het rookvrije leven ben gestapt. Maar dat terzijde. De vriendin rookt soms, uit gezelligheidsoverwegingen, een sigaretje mee met de rokers. Niet altijd, maar zo heel af en toe met een drankje erbij en een heleboel pret. Althans, zo lijkt het. Want het is anders, en vandaar dit Stoppen met roken blog 5: roken zonder verslaafd te zijn.

De paar mensen die op deze bijzondere manier roken, zijn niet er niet afhankelijk van. Dat is duidelijk. In die zin zijn ze ook niet verslaafd. Het zal dus ook niet snel in ze opkomen om te stoppen met roken. Maar toch: ze zitten wel vast. Vast in een van de grote illusies die het roken veroorzaken, aanmoedigen en in stand houden. En dat is de illusie van gezelligheid. Dat gezelligheid benadrukt wordt door roken. Dat roken je verbindt met de gezellige mensen. Dat het de gezelligheid enorm verhoogt.

Roken is gezellig.

Een van de grootste illusies, en het is niet waar. Het is helemaal niet waar. Hoe gezellig is het eigenlijk, als je bijvoorbeeld in een restaurant, het niet-rokende gezelschap moet verlaten omdat je zo nodig echt even een sigaretje moet roken? Hoe gezellig als je thuis naar buiten moet, naar het balkon of rookhok? Als je op een vliegveld in dat smerige verdomhok moet staan, straks, als we weer ergens heen kunnen vliegen?

roken zonder verslaafd te zijn
Wat zit er in je sigaret?

Wat zit er in je sigaret?

In het onderzoek naar wat roken precies is en wat er in een sigaret zit, kwam ik erachter dat er heel veel ingrediënten aan tabak worden toegevoegd. Om het lekkerder te maken (want roken smaakt heel vies, wat de meeste rokers ook wel weten) en om je nog sneller verslaafd te maken. Wat dus niet lukt als je niet verslavingsgevoelig bent en kun roken zonder verslaafd te zijn. Wat rook je ook in dat geval dan wel? Er is een enorme waslijst van zo’n 1000 additieven waar fabrikanten een selectie uit maken voor de eigen specifieke behoefte en smaak van het merk. In een sigaret zitten gemiddeld 350 toevoegingen. Dat is 1/5 deel van je hele sigaret. En wat is dat dan? Daar word je niet vrolijk van. Brandvertragers, lijmoplossers.. ach, lees het maar na. Het staat in veel van onze E-books en cursussen. Of kijk hier:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/T/Tabak/Toevoegingen_aan_tabak

Roken en gezelligheid? Geen enkele match.

Maar wat er niet inzit, is een ingrediënt met de naam gezelligheid. Zo. Wat is gezelligheid? Simpel. Gezelligheid bestaat alleen in jou, in verbinding met andere mensen die daar ook op uit zijn. Het is verbinding. En wat doen we? Omdat verbinding tussen mensen zo ontzettend fijn is, gaan we het versieren. We doen er koffie bij met een taartje, Een borrel met hapjes. Ook daar zit geen gezelligheid in, het is alleen versiering. Gewoon doen hoor! Zolang je niet je gezondheid en welzijn op ‘t spel zet met die versiering. Geen 10 taartjes tegelijk, geen flessen drank per dag, en vooral niet roken.  Gezelligheid zit niet in je drankje, je taartje, je pinda of je bord soep. Het zit alleen maar in jou. Dus daarvoor hoef je niet te roken. En dat geldt ook voor die paar mensen die zo heel af en toe roken zonder verslaafd te zijn. Dus luitjes, je hoeft het niet meer te doen. Kies voor rookvrij!

De juiste voorbereiding op jouw stopproces

Klik hier om met de E-cursus alle rookillusies te ontmaskeren: https://thenewhealthcompany.nl/online-stoppen-met-roken-2/

Of bereid je proces om te stoppen met roken heel goed voor met het deelnemen aan onze gratis thema-webinars. Kijk hier voor de data en onderwerpen: https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Dit was een stoppen met roken blog over roken zonder verslaafd te zijn. Het kan ook andersom: verslaafd zijn zonder roken. Meer weten? https://thenewhealthcompany.nl/verslaafd-zijn-zonder-te-roken/