Stoppen met roken blog 8: conflict en twijfel - The New Health Company

Stoppen met roken blog

Stoppen met roken blog 8: conflict en twijfel

Ik ben Mirella

Ik heb nooit een poging gedaan. Daar was ik veel te eigenwijs voor. Pas toen ik meer wijs was dan eigenwijs, ging ik nadenken over hoe ik prettig kon stoppen met roken. Zonder strijd. En zonder een centje pijn. Want daar houd ik gewoon niet van.

Laten we stoppen met roken iets maken waar je van geniet. Ja dat kan!

Door:Mirella

Het conflict met jezelf over stoppen met roken

Jij die dit stoppen met roken blog leest: waarschijnlijk denk je aan stoppen met roken. Sterker nog, je denkt er serieus over na en overweegt of het iets voor je is. En meteen komt de twijfel. Omdat je het aan de ene kant graag wil, maar aan de andere kant gebeurt er iets heel anders. Daar hoor  je keihard NEE roepen. Die strijd: dat is het conflict met jezelf over stoppen met roken. Daarvan kom je tot stilstand. Er verandert niets. Dat is niet wat je wil.

Ik wil het wel maar ik wil het niet: dat is het conflict met jezelf over stoppen met roken

Hoe komt het, dat je aan de ene kant wel wil kiezen voor een rookvrij leven, maar aan de andere kant een heel groot NEE voelt zodra je er aan denkt! Hoe kan het eigenlijk dat je met jezelf in conflict kunt zijn? Dat komt omdat je in psychologische zin bestaat uit niet één, maar meer kanten van jezelf. Meer delen, die samen dat ene geheel vormen dat jij kent als Ik en dat je ervaart als je identiteit. Die verschillende delen die ontstaan vanaf je geboorte, hebben een eigen functie. Daar gaan we voor dit blog niet al te diep op in. Er is wel een E-book over: Conflict en Twijfel. Daar wordt  uitgebreid beschreven wat die delen precies zijn en wat ze voor je doen.
Voor nu is het genoeg om je symbolisch voor te stellen dat jij uit drie delen bestaat: je verstand, je gevoel, en je volwassen autonome IK die -als het goed is en jij in balans bent- de regisseur is die voor jou de beste keuzes maakt. Die jouw gezondheid en welzijn voorop stelt. Je kent dat wel: je verstand zegt dit tegen je maar je gevoel doet iets anders. En op een bepaald moment maak jij de keuze. Vaak is dat een compromis: een beetje van wat je verstand vertelt, en een beetje van hoe je het voelt. Maar soms kan dat niet en blijkt één van beide voor jou het beste. Dan maakt de regisseur de keuze die op dat moment voor jou het beste is.

Verstoord evenwicht leidt tot verkeerde keuzes en stilstand in het stoppen met roken proces.

het conflict met jezelf over stoppen met roken
het conflict in jezelf

Tenminste, als je in balans bent en niet wordt overspoeld door te hard geduw en geschreeuw van binnen. We zijn in geen enkel geval 100% van de tijd voor 100% in  balans. Door stress, ziekte, emotionele problemen, moeilijke omstandigheden en nare gebeurtenissen raken we uit ons evenwicht. Op die momenten voeren beide of één van beide andere delen de boventoon. Ik doet niet meer zo goed mee. Jij bent de kluts kwijt. Tijdelijk, of langer.
In het geval van roken, stoppen met roken, en het conflict in jezelf over stoppen met roken: soms is er iets anders aan de hand waardoor je denkt dat jij echt de baas bent – terwijl dat niet zo is. Dat is in geval van verslavingen. Ga maar na: als jij, jouw Ik, de baas zou zijn en een keuze en besluit zou nemen ten bate van jouw gezondheid en welzijn: dan was je toch al lang gestopt met roken?

Wie is er bij jou de baas? Wie lost het conflict over stoppen met roken op?

Wie is er eigenlijk de baas, als het gaat om roken – of niet roken?
De verslaving. Die is de baas. Je begrijpt: de verslaving gaat het conflict met jezelf over stoppen met roken nooit op. Verslaving werkt als afweermechanisme, alleen beschikbaar voor mensen die verslavingsgevoelig zijn. Ben je dat niet dan heb je dat niet. In het geval van rookverslaving: alle mensen die niet gevoelig voor verslavingen zijn, die nooit gerookt hebben en nooit zullen roken, of eens per jaar een sigaretje roken ‘voor de gezelligheid’ (ja, dat bestaat echt, zie het blog daarover op https://thenewhealthcompany.nl/roken-zonder-verslaafd-te-zijn/ ). Die hebben die muur niet. Maar wij, het gros van de rokers, wij hebben dat afweermechanisme wel.
Roken: het rookgedrag, de gevoelens en gedachten over roken, dat zijn uitingen van de rookverslaving en die staat als een verdedigingsmuur om iets heen. Iets in jezelf dat moeilijk te verdragen is. Iets dat pijn doet, angst veroorzaakt, verdrietig maakt. Iets van een tekort, van een gemis. Dat kan iets van nu zijn maar ook van lang geleden.
Net als andere verouderde en overbodig geraakte afweermechanismen die iedereen heeft, vertelt de verslaving je niet de waarheid. Je gedachten over roken zijn niet waar. Je gevoel over roken klopt niet. Je rookgedrag belemmert je. Maar helaas, het is heel sterk. Dit mag je weten:

Jij bent het niet. Het is de verslaving. En die veroorzaakt het conflict in jezelf over stoppen met roken.

Ondertussen is de verslaving de baas en die maakt de dienst uit. Dat betekent dat jouw Ik, die interne regisseur, helemaal niet mee doet in keuze of besluitvorming. Daar zit je dan, in conflict met jezelf en in twijfel. Herkenbaar?
Hoe los je dat op, dat conflict in jezelf over stoppen met roken? Daar geef ik je graag een belangrijke tip voor. Stel jezelf deze twee vragen bij elke sigaret die je op wil steken: de eerste: is dit een sigaret uit onbewuste gewoonte of voel ik dat ik ergens behoefte aan heb?. In het geval van gewoonte heb je direct een bewuste keuze. Doe je ’t wel of mag het moment gewoon voorbijgaan zonder te roken? Maar als je antwoord is dat je ergens behoefte aan hebt, dan is de vraag:  ‘wat heb ik eigenlijk echt nodig, in plaats van roken?’ . Laat het antwoord in je opkomen. Het kan van alles zijn: troost, gezelschap, een moment voor jezelf. Rust, ruimte, ontspanning. Vrijheid. Wat ’t ook is, bedenk dan hoe je jezelf datgene kunt geven. Want geloof me, uit de sigaret komt dat niet.
The Newhealth Company heeft een cyclus van gratis webinars. Elk webinar heeft een eigen thema. Daarin geven we tips hoe je dit conflict in jezelf kunt oplossen, zodat er geen twijfel meer is over jouw keuze om te stoppen met roken. Kijk op onze Facebook pagina voor het evenement met thema: Je wil het wel en ook weer niet; conflict en twijfel over stoppen met roken.

https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Share on facebook
Facebook