Stoppen met roken blog 10: Ontwenningsverschijnselen, hoe erg is dat? - The New Health Company

Stoppen met roken blog

Stoppen met roken blog 10: Ontwenningsverschijnselen, hoe erg is dat?

Ik ben Mirella

Ik heb nooit een poging gedaan. Daar was ik veel te eigenwijs voor. Pas toen ik meer wijs was dan eigenwijs, ging ik nadenken over hoe ik prettig kon stoppen met roken. Zonder strijd. En zonder een centje pijn. Want daar houd ik gewoon niet van.

Laten we stoppen met roken iets maken waar je van geniet. Ja dat kan!

Door:Mirella

Stoppen met roken: Ontwenningsverschijnselen

Dit is het stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat? Hoe zit het nou echt?

Wat bedenken we bij het woord ontwenningsverschijnselen?

Wanneer je overweegt om te stoppen met roken, komt het vaak voor dat je bang bent voor nare ontwenningsverschijnselen. Het woord alleen al roept associaties op met afkick programma’s in klinieken waar je mensen ziet trillen als een rietje, zweten als een otter, braken, naar lucht happen en er uit zien alsof ze elk moment dood kunnen gaan. Dat zijn de beelden van films en tv programma’s en die gingen nooit over ontwennen aan tabak, maar de associatie met het woord ‘ontwenningsverschijnselen’ is gelegd. Dus dat komt bovendrijven als je nadenkt over de voors en tegens van stoppen met roken. Dat roept angst op, en dat kan je besluitproces in de weg zitten. Je besluit om te willen stoppen met roken. Wat doe je daaraan? Je verdiepen in de ontwenningsverschijnselen die alleen en uitsluitend voorkomen nadat je gestopt bent met roken. Je hoeft namelijk alleen maar af te kicken van roken en niet van heroïne, cocaïne, amfetamine, ecstasy, alcohol of welke hard drug dan ook. Dat is totaal iets anders. Goed nieuws! In dit stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat? lees je welke ontwenningsverschijnselen er wel horen bij stoppen met roken. Daarmee zet je overbodige angst overboord en je kunt je goed voorbereiden op wat er mogelijk wel kan gebeuren, door te bepalen hoe erg dat nu eigenlijk is.

Ontwennen

stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat?ind
de verslaving aan roken

Als je ergens aan gaat ont-wennen betekent het dat je daaraan gewend bent. Je bent gewend om te roken. Roken is een gewoonte. Een gewoonte is iets dat een heel eigen leven leidt in het onderbewuste, en daar heb je weinig invloed op zolang je je er niet zo bewust van bent. Bewustwording van gewenning en gewoonte zorgt ervoor, dat je erover kunt nadenken en er keuzes in kunt maken. Bijvoorbeeld de keuze om te ontwennen.

Verslaving

Vrijwel iedere roker die langer dan een dag rookt en ermee doorgaat, raakt verslaafd aan roken. Dat betekent dat je er niet meer buiten kunt en je er afhankelijk van voelt om te functioneren en je prettig te voelen. Die afhankelijkheid, de verslaving dus, staat als een gevangenis om je heen. Je hebt niets te kiezen, dus je bent niet vrij. De verslaving aan roken is tweeledig: er is de lichamelijke verslaving, en er is de mentale – en emotionele verslaving, ook wel de psychische verslaving genoemd. Het is belangrijk te weten wat wat is, want dat heeft veel te maken met de ontwenningsverschijnselen die je wel of juist niet gaat ervaren.

Ontwenningsverschijnselen:  de lichamelijke verslaving aan roken

Je raakt in eerste instantie verslaafd aan de nicotine die in tabak zit. Die stof zit van nature in de tabaksplant, maar de heren van de tabak doen er nog wat extra, chemisch geproduceerde nicotine bij in zodat jij zo snel mogelijk verslaafd raakt en hun product dus zal blijven kopen. Daar worden enkele mensen enorm rijk van. Niet voor niets dat de tabakslobby heel veel investeert in het uitoefenen van invloed. Wat doet nicotine precies? Dat is een vast onderdeel van het NHC Rookvrij Programma, en we hebben er ook een apart E-book over uitgebracht met de titel: niet alleen maar nicotine. Daarmee kom je nog veel meer te weten over dit onderwerp. Een echte aanrader!

https://webwinkel.thenewhealthcompany.nl/product/niet-alleen-maar-nicotine/

Het meest belangrijke samengevat, waarmee je al een antwoord vindt op de vraag in dit stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat?:

 • de lichamelijke verslaving veroorzaakt door nicotine is maar 5% van het totaal van de verslaving
 • de ontwenning aan nicotine duurt maximaal 5 dagen
 • de ontwenningsverschijnselen zijn niet zo ernstig dat je er lichamelijk ziek van wordt of psychisch helemaal in de war van raakt
 • als dit in uitzonderlijke gevallen wel zo is, spelen er heel andere factoren mee die niet hoofdzakelijk te maken hebben met lichamelijke ontwenning
 • Stoppen met roken is ontwennen aan de lichamelijke afhankelijkheid
 • Stoppen met de rookverslaving is ontwennen aan de lichamelijke afhankelijkheid (5%) en doorbreken van de psychische afhankelijkheid (95%). Pas dan kun je voorgoed rookvrij zijn.

Ontwenningsverschijnselen: de psychische afhankelijkheid van roken

Het tweede deel van het antwoord op de vraag van dit stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat? Zoals eerder gezegd is deze afhankelijkheid tweeledig: de mentale, en de emotionele.  De mentale afhankelijkheid heeft veel te maken met onze overtuigingen over wat roken voor ons doet. De emotionele afhankelijkheid heeft veel meer te maken met wat er in de diepte van ons onderbewustzijn wordt beleefd. Wil je meer weten? er is ook een E-book over dit onderwerp, met de titel: Rust en Ruimte. Je vindt het hier:

https://webwinkel.thenewhealthcompany.nl/product/rust-en-ruimte/

Ontwenningsverschijnselen: de mentale afhankelijkheid van roken

Het gaat dus om wat je bedacht hebt over hoe roken je helpt om te functioneren. Dit zijn diepe overtuigingen die voor een groot deel niet eens uit jezelf ontstaan, maar meekomen uit wat je jarenlang is voorgehouden door reclames en advertenties die zoveel invloed hebben dat ze inmiddels tot het collectieve bewustzijn behoren: zo’n beetje iedereen gelooft erin. In elk geval alle rokers. Al die overtuigingen zijn illusies. Ze spiegelen je voor wat je graag wil bereiken, maar ze zijn stuk voor stuk niet waar. Dit zijn de meest bekende rookillusies die de mentale afhankelijkheid in stand houden:

 • Roken is gezellig
 • Door te roken kan ik me beter concentreren
 • Als ik stop met roken zal ik veel aankomen

Met het NHC Rookvrij Programma wordt de verslaving in z’n totaliteit aangepakt, dus ook de mentale afhankelijkheid. De illusies worden ontmaskerd en de overtuigingen uitgewist en overschreven door nieuwe, gezonde overtuigingen die passen in jouw werkelijkheid.

Emotionele afhankelijkheid

Dit zijn je meestal onbewuste redenen om te roken. Waarom is dat? Omdat de verslaving aan roken een afweermechanisme is. Een overlevingsstrategie. Ieder mens bouwt vanaf de kindertijd bepaalde afweermechanismen op. Dat doen we om bepaalde tekorten, verdrieten, beschadigingen en angsten af te dekken zodat we de pijn ervan niet hoeven te voelen. Dat is nodig, in de kindertijd en jeugd, waarin het brein -de cognitieve vermogens- nog niet volwassen is en nog niet in staat om zelf die pijn te verwerken en er geen last meer van te hebben. En wanneer de emotionele vaardigheden ook nog niet volgroeid zijn, zodat de last die we voelen van die beschadigingen, niet goed kan worden verwerkt. Daarom bouwen we er in de beginjaren muurtjes omheen, zodat we toch verder kunnen leven. Vandaar dat het overlevingsstrategieën worden genoemd. Er zijn er verschillende en we gebruiken ze allemaal in meer of mindere mate. Maar alleen mensen die verslavingsgevoelig zijn, kunnen een verslaving gebruiken als een afweermechanisme. Om de tekorten op te vullen, de pijn, verdriet en angst te maskeren die we in onze jonge jaren hebben opgelopen. Dit zijn de meest bekende rookillusies die als een soort bescherming om je heen staan, en die de emotionele verslaving in stand houden:

 • Als er spanning en stress is, helpt roken om me rustig te voelen
 • Als ik me naar voel, verdrietig, boos, angstig of welk negatief gevoel dan ook, helpt roken om me beter te voelen
 • Als ik rook, heb ik even een moment voor mezelf
 • Als ik rook, heb ik even afstand van alles dat er moet en van alles dat ik voel; ik hoef even niets
 • Als ik rook hoor ik erbij
 • Roken is echt wie ik ben

Wat heeft dat met jou te maken?

Dat is voor jou de belangrijkste vraag over dit stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat? Met het NHC Rookvrij Programma ontdek je wat dit allemaal met jou te maken heeft. Je ontdekt hoe je deze illusies kunt doorbreken en je leert vooral waarom je ze nu niet meer nodig hebt. En omdat je ze niet meer nodig hebt, krijg je daar ook geen ontwenningsverschijnselen van. Zodra je de illusies en overtuigingen opruimt, heb je de ketens verbroken waarmee je gevangen zat aan de rookverslaving. En dan kun je pas echt stoppen met roken. Zonder die vreselijke ontwenningsverschijnselen waar je zo tegenop zag! Vooral de ontwenningsverschijnselen die veel te maken hebben met die emotionele afhankelijkheid, worden vaak benoemd. Zoals:

stoppen met roken blog 10: ontwenning, hoe erg is dat?us
Wanhopig door ontwenningsverschijnselen?
 • Agressie, irritatie, woede, drift, stemmingswisselingen
 • Leegte, wanhoop, depressie, gevoelens van eenzaamheid, verveling, frustratie

Als je alleen maar stopt met de lichamelijke afhankelijkheid van roken, dan is de kans zeker aanwezig dat je last krijgt van een of meer van deze ontwenningsverschijnselen. En je hebt grote kans dat je wel stopt met roken, maar dat de verslaving (die niet is gestopt), zich op een andere manier gaat uiten. Je gaat meer alcohol drinken, meer eten, vetter en/of zoeter eten of er openbaart zich een andere consumptieve verslaving. Gokken, seks, kopen, drugs, gamen/internet/social media, of een bestaande verslaving wordt ineens veel groter. En als dat alles niet gebeurt, kun je er van uitgaan dat de rookverslaving zich ergens verstopt heeft en weer tevoorschijn komt bij de eerstvolgende crisis in je leven. Stop je met de totale rookverslaving, dan is die kans erg veel kleiner.

Interessant, al d1e ontwenningsverschijnselen! We hebben er zelfs een gratis thema webinar aan gewijd. Meedoen? https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Stoppen met roken versus stoppen met rookverslaving: een voorbeeld

M rookt vanaf haar 13e. Haar manier om zich af te zetten tegen de gevestigde orde (saai!) en het ouderlijk gezag (stom!). En vooral om erbij te horen, bij de groep populaire, stoere kinderen en een beetje volwassen te lijken.

Als ze 25 is wil ze graag kinderen krijgen en ze besluit daarom te stoppen met roken. Dat doet ze ook, van de ene op de andere dag en gewoon cold turkey. Helemaal geen last. Nou ja, de last die er was raakte op de achtergrond van een grote verwonding waarmee ze een maand in het ziekenhuis kwam te liggen met een grote operatie, veel pijn en veel morfine (waar de verslaving erg dankbaar voor was). En een half jaar revalidatie om weer te leren lopen. Ondertussen zwanger van kind nummer 1. Na vijf jaar van 2 kinderen krijgen en nooit meer te hebben gerookt, is kind nummer 2 van de borstvoeding af. En om dat te vieren, steekt M een sigaretje op en rookt vervolgens weer voor de volgende 23  jaar. Dan wil M wel graag stoppen met roken en doet dat met de principes van de het NHC Rookvrij Programma. M kan hiermee stoppen met de lichamelijke, mentale en emotionele afhankelijkheid en is nu 14 jaar rookvrij. Ze heeft geen last gehad van ontwenningsverschijnselen, maar ze is zich in de eerste week wel heel bewust geworden van de gewoonte van het roken. Toch heeft ze niets gemist en veel gewonnen: de vrijheid uit de gevangenis van de verslaving.

En dat kun jij ook!

(Even eerlijk: M, dat ben ik zelf; dit is hoe het met mij ging!)

Share on facebook
Facebook