Stoppen met roken blog 1: blij van rookvrij - The New Health Company

Stoppen met roken blog

Stoppen met roken blog 1: blij van rookvrij

Ik ben Mirella

Ik heb nooit een poging gedaan. Daar was ik veel te eigenwijs voor. Pas toen ik meer wijs was dan eigenwijs, ging ik nadenken over hoe ik prettig kon stoppen met roken. Zonder strijd. En zonder een centje pijn. Want daar houd ik gewoon niet van.

Laten we stoppen met roken iets maken waar je van geniet. Ja dat kan!

Door:Mirella

Blij van Rookvrij blog!

Dit is het stoppen met roken blog 1: Blij van Rookvrij. Goh! Word je blij van stoppen met roken? Wat denk jij? Als roker bedenk je heus af en toe, dat je wel zou willen stoppen met roken. Of er nooit aan begonnen was. Nog zonder het serieus te overwegen is die gedachte er soms, en die gaat ook weer voorbij. Zonder dat je er iets bij voelt, eigenlijk.

Heel anders kan het worden, als je echt de wens krijgt om voorgoed rookvrij te zijn. De meeste voordelen zijn je wel bekend en spreken je aan. Maar je kunt er nog steeds nadelen van zien. Een zo’n nadeel is de angst die sommige mensen voelen, namelijk dat ze iets heel belangrijks gaan verliezen. Zo belangrijk, dat ze het roken zelfs hun vriendje noemen. En dat vriendje, ja, dat raak je kwijt.

Roken is niet je vriend.

Gek eigenlijk toch, dat je een vervelende, ziekmakende en dodelijke gewoonte beschouwt als je vriend. Als iets dat helemaal bij je hoort, zelfs een deel van je identiteit lijkt te zijn. Zodat je je niet kunt voorstellen wie je bent zonder het roken. Alsof het je partner is, je kind, je allerbeste vriend. Onbewust ben je bang dat er wel een groot rouwproces moet zijn, als je die vriend verliest. Dus logisch dat je daar tegenop ziet. De belangrijke vraag: is roken jouw beste vriend? Of zelfs een vriend? Eerst maar eens dat misverstand opruimen. Roken is gedrag en het is geen eigenschap. Roken heeft dus helemaal geen plaats binnen jouw identiteit: roken is NIET wie jij bent. Levert het rookgedrag je iets positiefs op? Is er wat voor winst dan ook uit te halen? Nee. Het doet helemaal niets voor je. Maar het doet wel heel veel tegen je. Roken, laten we het maar even duidelijk zeggen, is je vijand. En alles dat je denkt dat het je oplevert, is een illusie. Een verkeerde interpretatie. Een breinkluts, eigenlijk. Daar willen we je graag al wat vanaf helpen met dit stoppen met roken blog 1: blij van rookvrij. Daarover leer je alles in onze cursussen en 1-op-1 methode. Hoe dat zit. Wat waar is en vooral wat niet waar is, en dat helpt je om een keuze te maken. Een besluit te nemen waar je blij van wordt. Kijk straks hier maar eens:

https://webwinkel.thenewhealthcompany.nl/

Wat ook helpt is deelname aan onze gratis thema webinars. Hier kun je je inschrijven: https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Roken als troost

Een van de vele vermeende functies van roken is, dat het troost biedt. Als je onder druk staat of je ellendig voelt, dan heeft de roker nog de illusie dat je je van roken rustiger en prettiger gaat voelen. Dat komt nog uit je kindertijd. Van toen je een lolly kreeg, een ijsje of een snoepje, als je verdrietig was of je pijn had gedaan. Dan werd je even extra verwend. Knie geschaafd? Kusje erop. Droog je tranen maar hoor, hier, een lekker koekje. Het leek wel toveren, toen, in je kindertijd. Dat komt omdat kinderen nog magisch denken. Zo wordt dat genoemd.

stoppen met roken blog 1: blij van rookvrij
Valse troost

Nu je volwassen bent weet je, dat een kusje nauwelijks helpt als je je been breekt. Wat wel helpt is de juiste medische hulp, een gipsverband en een genezingsproces. Maar toch geef jij jezelf nog steeds als het ware een lolly, door te roken als je niet lekker in je vel zit. Een oude behoefte uit een stukje kindbrein dat nog aanwezig is. En dat bang is om de troost van het rookvriendje te verliezen.

Die angst kun je het beste aanspreken met je volwassen brein. Daar weet je veel beter wat jij echt nodig hebt, in tijden van spanning of verdriet. Namelijk rust en ontspanning. Begrip en steun vinden van mensen om je heen. Dat is wat ècht helpt. Niet die stoplap van het roken. Die werkt zelfs tegen je. Er is dus geen verlies. Er is alleen maar winst. En daar word je blij van. Blij van rookvrij!

Share on facebook
Facebook