Stoppen met roken blog 11: Over snus, nicotine en ontwenning - The New Health Company

Stoppen met roken blog

Stoppen met roken blog 11: Over snus, nicotine en ontwenning

Ik ben Mirella

Ik heb nooit een poging gedaan. Daar was ik veel te eigenwijs voor. Pas toen ik meer wijs was dan eigenwijs, ging ik nadenken over hoe ik prettig kon stoppen met roken. Zonder strijd. En zonder een centje pijn. Want daar houd ik gewoon niet van.

Laten we stoppen met roken iets maken waar je van geniet. Ja dat kan!

Door:Mirella

Niet zo snus

Dit is het stoppen met roken blog 11 over snus , nicotineverslaving en ontwenning, en het gaat dus over snus. Nooit van gehoord (hopelijk)? Ik ook niet. Val ik toch zo maar even van mijn stoel. Van pure verbazing door een bericht dat all over het nieuws is, en wel dit:

Gebruik van nicotinezakjes neemt toe.

Nicotinezakjes, het nieuwe roken? – kopt een krant, en RIVM pleit voor een ontmoedigingsbeleid. Vandaar dit stoppen met roken blog 11 over snus , nicotineverslaving en ontwenning.

Daar had ik nou nog nooit van gehoord. En daarom praten we in dit stoppen-met-roken blog over snus ontwenningsverschijnselen en nicotineverslaving. Op onderzoek! Nicotinezakjes zijn al jaren populair in Scandinavië en met name onder jongeren en jongvolwassenen. Opvallend dat in Nederland ook een onverminderd hoog percentage rokers is binnen deze groep, terwijl het percentage volwassen rokers minder wordt. Er zijn nog wel steeds drie miljoen rokers; als jij nog steeds rookt ben je dus in slecht maar heel groot gezelschap. Ook iets om over na te denken.

Een nicotinezakje is een soort van theezakje met poeder erin. Snus dus. Zo heet dat spul. Het bestaat uit een hoog of extreem hoog percentage nicotine. Je kan kiezen. Het is er in bizar veel smaken: nog meer te kiezen. Naast nicotine en allerlei E-nummers waar je ook niet vrolijk van wordt, zitten er dus ook smaakstoffen in. Je legt het zakje onder je bovenlip. De inhoud smelt je systeem in en daarvan krijg je een adrenaline boost. Snus kan verschillende klachten veroorzaken; van irritatie in de keel en mond tot maagklachten, hikken, misselijkheid en duizeligheid.

Over snus, nicotineverslaving en ontwenning
Niet zo snus

Bij hoge doseringen kan serieuze schade ontstaan, waarschuwt het RIVM. Zo is nicotinegebruik slecht voor het zenuwstelsel en kan tot hartritmestoornissen leiden. Veelvuldig gebruik kan bovendien een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het jonge brein.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/03/rivm-nicotinezakjes/

Wat je er ook van krijgt is een verslaving.

Die is er bijna direct, net als met roken: je raakt eerst lichamelijk verslaafd. Snus nicotineverslaving en ontwenning. En dan heb je een verslaving die steeds vraagt om meer van hetzelfde. Maar daar houdt het niet mee op. Het meest ellendige volgt nog. Want die verslaving hecht zich ergens aan vast, aan iets van pijn, van stress. Het klampt zich vast aan een tekort en geeft de valse informatie dat dit tekort nu opgevuld wordt.

En dat is nou juist waar het om gaat. Het gaat niet over een sigaret opsteken. Ook gaat het gaat niet over een zakje snus oplebberen. Of over nicotine innemen via een E-sigaret, een kauwgumpje of een pleister. Het gaat zeker niet over het vermijden van ontwenningsverschijnselen. Het gaat over verslaving. En er zijn dus drie miljoen mensen die ergens een tekort voelen, iets missen, onder druk staan, niet goed in het vel zitten. (Er zijn er meer dan 3 miljoen, maar die zijn ergens anders aan verslaafd of gewoon ongelukkig zonder verslaving).

Het begint me nu nog meer te duizelen (en dat zonder snus). Zoveel mensen die iets nodig hebben maar misschien niet eens weten wat. Dat geldt dubbel voor die jonge groep, die nog niet of nauwelijks de eigen identiteit stevig heeft opgebouwd. Saamhorigheid, ergens bij willen horen, je afzetten, gezelligheid, feesten. Omlijst met drank, pilletjes en poedertjes. Met verslaving.

De stress onder jongeren groeit,

lezen we in het nieuws. Laten we ophouden over snus, nicotineverslaving en ontwenning. Zullen we eerst de stress aanpakken? Een wat meer gezonde basis bieden in het leven?  Zullen we het hebben over hoe het niet zo snus is, over ontwenningsverschijnselen en verslaving? Hebben we misschien allemaal ontwenningsverschijnselen van zekerheid, van vertrouwen? Van veiligheid, van geluk? Niet ondenkbaar, in deze spannende tijd van Covid. Van ziekte en dood. Van beperkingen en belemmeringen. Het verlies van onze vrijheid. Dat hakt er in, bij ons allemaal. En zeker bij jongeren. Helaas vult een verslaving dat verlies niet aan. Je loopt wel veel meer risico. Die snus is dus niet zo snus. En die rookwolk lost op, maar niet jouw behoefte. Die blijft.

Als je jouw (ook versleten) pijnpunten, tekorten en onzekerheden kent en in de ogen ziet, dan kun je ontdekken wat je nodig hebt om je anders te voelen. Beter in je vel. Meer rust in je hoofd. Meer zelfvertrouwen. Goede, gezonde keuzes maken om het evenwicht in je leven te herstellen en behouden.

Wat je zeker niet nodig hebt is roken. Wat je los kunt laten is de verslaving, die overbodig wordt als jij de regie neemt over jezelf en je eigen welzijn. Meer weten over ontwenningsverschijnselen? Kijk hier maar: https://webwinkel.thenewhealthcompany.nl/product/niet-alleen-maar-nicotine/

En praat met ons mee tijdens het gratis webinar over dit onderwerp: https://thenewhealthcompany.newzenler.com/live-webinar/vind-de-knop-en-stop/register?preview=on

Share on facebook
Facebook