Blij van Rookvrij? - The New Health Company

Blij van Rookvrij?

Door:Mirella

Als roker bedenk je heus af en toe, dat je wel zou willen stoppen met roken. Of er nooit aan begonnen was. Nog zonder het serieus te overwegen is die gedachte er soms, en die gaat ook weer voorbij. Zonder dat je er iets bij voelt, eigenlijk.

Heel anders kan het worden, als je echt de wens krijgt om voorgoed rookvrij te zijn. De meeste voordelen zijn je wel bekend en spreken je aan. Maar je kunt er nog steeds nadelen van zien. Een zo’n nadeel is de angst die sommige mensen voelen, dat ze iets heel belangrijks gaan verliezen. Zo belangrijk, dat ze het roken zelfs hun vriendje noemen. En dat vriendje, ja, dat raak je kwijt.

Een van de vele vermeende functies van roken is, dat het troost biedt. Als je onder druk staat of je ellendig voelt, dan heeft de roker nog de illusie dat je je van roken rustiger en prettiger gaat voelen. Dat komt nog uit je kindertijd. Van toen je een lolly kreeg, een ijsje of een snoepje, als je verdrietig was of je pijn had gedaan. Dan werd je even extra verwend. Knie geschaafd? Kusje erop. Droog je tranen maar hoor, hier, een lekker koekje. Het leek wel toveren, toen, in je kindertijd. Dat komt omdat kinderen nog magisch denken, zoals dit genoemd wordt.

Nu je volwassen bent weet je, dat een kusje nauwelijks helpt als je je been breekt. Wat wel helpt is de juiste medische hulp, een gipsverband en een genezingsproces. Maar toch geef jij jezelf nog steeds als het ware een lolly, door te roken als je niet lekker in je vel zit. Een oude behoefte uit een stukje kindbrein dat nog aanwezig is. En dat bang is om de troost van het rookvriendje te verliezen.

Die angst kun je het beste aanspreken met je volwassen brein. Daar weet je veel beter wat jij echt nodig hebt, in tijden van spanning of verdriet. Namelijk rust en ontspanning, begrip en steun vinden van mensen om je heen. Dat is wat ècht helpt. Niet die stoplap van het roken. Die werkt zelfs tegen je. Er is dus geen verlies. Er is alleen maar winst.

Reader Interactions

Rebelroker

Hoe ik stopte met roken en hoe ik echt rookvrij werd. Ik was een rebelroker. Begon ermee toen ik 13 was. Ik ontwaakte uit mijn

Lees verder »

Blij van Rookvrij?

Als roker bedenk je heus af en toe, dat je wel zou willen stoppen met roken. Of er nooit aan begonnen was. Nog zonder het

Lees verder »